Τεχνική Υποστήριξη στους Δήμους Παξών και Κέρκυρας

Στα πλαίσια της προσπάθειας ανασύστασης της ελαιοκομίας στους δήμους Παξών και Κέρκυρας το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων συμμετείχε στην οργάνωση σεμιναρίων για τις ορθές πρακτικές στην ελαιοκαλλιέργεια στις 5-7/11 στους Παξούς και 8-10/11 στη Κέρκυρα σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τα 'Συστήματα διαχείρισης ελαιώνων με έμφαση την ολοκληρωμένη και βιολογική παραγωγή' (Δρ. Γ. Κουμπούρης), την 'Ορθολογική λίπανση ελαιώνα' (Δρ. Γ. Ψαρράς, την 'Άρδευση της ελιάς' (Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης), την Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία' (Δρ. Κ. Βαρίκου) την 'Επεξεργασία ελαιοκάρπου και ποιότητα ελαιολάδου' (Δρ. Ε. Στεφανουδάκη), τα 'Σχήματα πιστοποιημένης ποιότητας στην ελαιοκομία' (Δρ. Λ. Ζαρκάδας) και το 'Συνδυασμό της ελαιοκομίας με άλλες οικονομικές δραστηριότητες' (Δρ. Σ. Ευστράτογλου). Παράλληλα έγιναν εφαρμογές στους ελαιώνες, ιδιαίτερα για το κλάδεμα και την διαμόρφωση των παραμελημένων ελαιοδέντρων. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν οι γεωτεχνικοί των δήμων και της ΕΑΣ Κέρκυρας, εκπρόσωποι συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, ελαιουργοί, αγρότες και πολλοί που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν σήμερα με την ελαιοκαλλιέργεια.

News05 News06

Στη σύσκεψη που έγινε σε κάθε δήμο με την συμμετοχή όλων των φορέων συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδόχων και της αιρετής Περιφέρειας αναφέρθηκαν τα προβλήματα και οι επιφυλάξεις στην ανασύσταση των ελαιώνων, πού έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί λόγω ανάπτυξης του τουρισμού. Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης τόνισε ότι η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματικό εισόδημα χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των νησιών, και το ελαιόλαδο να αποτελέσει ένα ακόμα πρεσβευτή των νησιών.  

 News09 News11 News12

Δελτίο Τύπου: 12 Νοεμβρίου 2012

 

 
Developed by: Dionissis Efstathiou: @ | www