Δελτίο αναγκών νερού άρδευσης των καλλιεργειών

 Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων προκειμένου να συμβάλει στην ορθολογική χρήση του νερού για την άρδευση των καλλιεργειών άρχισε να εκδίδει από τις 20/5/2013 και κάθε Δευτέρα μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου 2013 'Δελτίο αναγκών σε νερό άρδευσης των καλλιεργειών'. Στο δελτίο αναφέρονται οι ανάγκες σε νερό των κυριοτέρων καλλιεργειών (ελιά, εσπεριδοειδή και αβοκάντο) για την τρέχουσα εβδομάδα (κ.μ. ανά στρέμμα) στις διάφορες περιοχές του Ν. Χανίων, που το Ινστιτούτο διαθέτει μετεωρολογικούς σταθμούς. Η εκτίμηση των αναγκών γίνεται με τα κλιματικά δεδομένα και το φυτικό συντελεστή της καλλιέργειας και ο αριθμός δόσεων καθορίζεται από το τύπο του εδάφους.
Εφόσον π.χ. οι ανάγκες σε νερό της πορτοκαλιάς είναι 23 κ.μ./στρέμμα, πρέπει να δοθεί σε δύο (2) αρδεύσεις μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα (12 κ.μ/στρέμμα) γιατί η υδατοϊκανότητα του εδάφους στο βάθος του ριζικού συστήματος είναι μικρότερη από τα 18 κ.μ./στρέμμα. Αντίθετα για την ελιά στην ίδια περιοχή, αν οι ανάγκες είναι 10 κ.μ./στρέμμα, η ποσότητα μπορεί να δοθεί σε μια (1) άρδευση (δόση).
Επισημαίνεται ότι οι προτεινόμενες ανάγκες είναι ενδεικτικές και δεν αντικαθιστούν τις ανάγκες που εκτιμούνται σε συγκεκριμένους αγρούς με πραγματικά στοιχεία (σύσταση εδάφους, μικροκλίμα της περιοχής, κλπ). Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης της πληροφορίας του δελτίου οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 28210-83442 και 28210-83443 τις εργάσιμες ώρες.
Τα Δελτία Άρδευσης αναρτώνται τόσο στη στήλη των "Νέων" της ιστοσελίδας του Ινστιτούτου, όσο και στη σελίδα ενημέρωσης των αγροτών.
 
 

Διαπιστευμένα Εργαστήρια Ελαιολάδου
oliveoil lab

nt4d

service el

Olive FruitΕνημερωτικά φυλλάδια

Developed by: Dionissis Efstathiou: @ | www