Επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΙΕΛΥΑ

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρου Αραχωβίτη στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) στα Χανιά. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή σε συνάντηση με εκπροσώπους Φορέων της Ομάδας Εργασίας της Αντιπεριφέρειας Χανίων για την καλλιέργεια του αβοκάντο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χανίων κα Β. Βαγιωνάκη και κ. Α. Μπαλωμενάκης, και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, Δρ. Ανδρέας Ντούλης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε σύντομη παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αβοκάντο, από τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων, κ. Γ. Καλλιτεράκη, καθώς και των κύριων δραστηριοτήτων της Ομάδας Εργασίας από τον γεωπόνο της ΔΑΟΚ Χανίων κ. Ν. Παπαδαντωνάκη, δίνοντας έμφαση σε τρέχοντα ζητήματα που απαιτούν άμεση στήριξη και ενέργειες από το ΥΠΑΑΤ. Τέλος, εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου, έγινε παρουσίαση από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του ΙΕΛΥΑ Δρ. Γ. Ψαρρά των βασικών θεμάτων όπου πρέπει να εστιαστεί η έρευνα για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, σε συμφωνία με τις προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί από την Ομάδα Εργασίας. Οι άξονες δράσης που παρουσιάστηκαν, μεσοπρόθεσμα καλύπτουν τα σπουδαιότερα προς επίλυση θέματα, ενώ μακροπρόθεσμα θέτουν τις βάσεις για μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της καλλιέργειας στις τοπικές συνθήκες της Κρήτης και προστασία της από δυνητικούς κινδύνους που σχετίζονται με την φυτοπροστασία.

Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της καλλιέργειας του αβοκάντο για την περιοχή των Χανίων, την σημαντική συνεισφορά της στο εισόδημα των παραγωγών που ασχολούνται με αυτή και την αναγνώρισε ως ένα από τα καλά παραδείγματα εισαγωγής μιας νέας καλλιέργειας στη χώρα. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη στήριξης των ερευνητικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το αβοκάντο, ως συνέχεια του σημαντικού έργου που έχει επιτελέσει στο παρελθόν το Ινστιτούτο.

 

yp1

 

yp2

 
Developed by: Dionissis Efstathiou: @ | www