Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Νίκου Αντώνογλου στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στη Κρήτη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Αντώνογλου επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) στις 29-6-2017 στο Ηράκλειο και στις 30-6-2017 στα Χανιά. Τον κ. Αντώνογλου συνόδευαν οι συνεργάτες του Δρ. Μαγδαληνή Ράππου επί δεκαετίας στέλεχος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου στην Μαδρίτη και ο κ. Κώστας Μπριλάκης καθώς επίσης και η βουλευτής Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη.
Η περιοδεία του κ. Αντώνογλου στην Κρήτη ξεκίνησε με σύσκεψη στη Περιφέρεια Κρήτης με τον Περιφερειάρχη κ. Σ. Αρναουτάκη και τους Αντιπεριφερειάρχες, σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα πρωτογενούς τομέα κ. Χνάρη και γεωπόνους των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Κρήτης, και ερευνητών του ΙΕΛΥΑ με θέμα την οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος της δακοκτονίας στην Κρήτη και τις οργανώσεις ελαιοκομικών φορέων.
Και στις δύο πόλεις πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους Ερευνητές και την Διευθύντρια του Ινστιτούτου που ανέπτυξαν σύντομα τις δραστηριότητες των Τμημάτων και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της υποστήριξης που παρέχουν με τις υπηρεσίες τους και την διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους στο πρωτογενή τομέα ιδιαίτερα όσον αφορά στην καλλιέργεια της ελιάς, αμπέλου, υποτροπικών φυτών, κηπευτικών αλλά και της υποστήριξης της ποιότητας του Ελληνικού ελαιολάδου.
Αναφορές έγιναν επίσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο κυρίως λόγω έλλειψης τεχνικού και εργατικού προσωπικού για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριότητων του και την συντήρηση των φυτειών με τις συλλογές ποικιλιών δενδρωδών και αμπέλου, αλλά και στα προβλήματα των κτιρίων που χρίζουν άμεσων σοβαρών επισκευών.
Ο κ. Αντώνογλου ενημερώθηκε ιδιαίτερα για τις συλλογές δενδρωδών και αμπέλου που διατηρεί το ΙΕΛΥΑ με περισσότερες από 300 και 600 ποικιλίες αντίστοιχα, για την προσπάθεια αναβάθμισης τους και περαιτέρω τεκμηρίωσής τους που σε συνδυασμό με την πρόσφατη εγκατάσταση φυτειών προβασικού υλικού ελιάς στο Ινστιτούτο και τη διατήρηση απηλλαγμένου από ιώσεις υλικού ποικιλιών αμπέλου θα επιτρέψουν την παραγωγή ελληνικού πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ανώτερης ποιότητας από τα φυτώρια της χώρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε επίσης για την καλλιέργεια του αβοκάντο, το πολλαπλασιαστικό του υλικό, τα υποκείμενά του και τα φυτοπαθολογικά του προβλήματα. Η συζήτηση και το ενδιαφέρον στράφηκε επίσης σε θέματα φυτοπροστασίας ιδιαίτερα της έρευνας που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο στα έντομα φορείς του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella που προσβάλει τις ελιές της γειτονικής Ιταλίας και αποτελεί δυνητική απειλή για την ελαιοκαλλιέργεια στην χώρα μας, και στα ερευνητικά έργα γύρω από θέματα διαχείρισης της ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα φυτοπροστατευτικά προιόντα και στην διαδικτυακή βάση δεδομένων ανθεκτικότητας «Γάλανθος».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στον τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την έρευνα επί του δάκου που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο θα ληφθούν υπόψιν για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος της δακοκτονίας που υλοποιείται πανελλαδικά κάθε χρόνο από τις ΔΑΟΚ με κεντρικό συντονισμό του ΥπΑΑΤ.
Ο κ. Αντώνογλου ξεναγήθηκε και στο Εργαστήριο Ελαιολάδου του Ινστιτούτου στα Χανιά, ενημερώθηκε για τις διαπιστευμένες χημικές αναλύσεις που πραγματοποιεί και αυτές της διαπιστευμένης οργανοληπτικής ομάδας του και αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης των τριών εργαστηρίων ελαιολάδου του ΕΛΓΟ για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους προς όφελος της ποιότητας και ανάδειξης του ελληνικού ελαιολάδου και της διαπίστευσής τους από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Τέλος η Διευθύντρια αναφέρθηκε στο γεγονός πως οι ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου στηρίζονται αποκλειστικά σε χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά ή Εθνικά προγράμματα της ΓΓΕΤ ή προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον Ιδιωτικό τομέα τα οποία και καθορίζουν την θεματολογία και πως είναι ανάγκη να τεθούν από το ΥπΑΑΤ προτεραιότητες / ανάγκες στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο και θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας αντίστοιχα ερευνητικά έργα.

Antonoglou1

Από την επίσκεψη του ΓΓ του ΥπΑΑΤ κ. Ν. Αντώνογλου στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου στα Χανιά στις 30-06-2017.

 

Διαπιστευμένα Εργαστήρια Ελαιολάδου
oliveoil lab

nt4d

service el

Olive FruitΕνημερωτικά φυλλάδια

Developed by: Dionissis Efstathiou: @ | www